Smart tv mi normal tv mi almalı ?

geçen gün bir televizyon satın aldım. bu televizyonu satın almadan evvel iyi bir araştırmak yaptım. evvela şunu söyleyeyim, televizyon izlemesini seven biri değilim !

smart tv mi normal tv mi almalı ?

smart televizyon nedir ? en basit bir anlatımla smart televizyon internete bağlanabilen akıllı bir televizyondur. smart televizyon, içerisinde bulunan programlar sayesinde internete bağlanabilir ve bazı kanalları kullanabilirsiniz. ama şunu söylemekte fayda var, bu kanalları kullanmak (youtube gibi) o kadar zor ve insanı sinirlendiren bir şeydir ki anlatamam. hele hele smart tv’de bulunan internet explorer açmak, bununla internette sörf yapmak neredeyse imkansızdır. eliniz ayağınız birbirine dolanır, sinirlenirsiniz, arama çubuğuna bir şey yazamazsınız. daha önceden smart televizyon kullanan biri olarak söylüyorum bütün bunları.

televizyon kolik biri iseniz size tabi ki smart televizyon alın derim ama benim gibi fazla televizyon izlemeyen biri iseniz o halde fazla para vererek smart televizyon almanıza gerek yok.

birde şunu duydum ki ne kadar doğru bilmiyorum; smart televizyonlar içerisinde yazılım olan televizyonlardır; bu bakımdan smart televizyonların içerisinde bulunan bu yazılımların (android gibi) zamanla tıpkı “cep telefonları” gibi güncellenmesi gerekiyor-muş. güncellenmeyen smart televizyonlar zamanla “ağırlaşacağından” televizyon ileri ki dönemlerde iyice kasılmaya başlayacak-mış (bu bilgiyi televizyon satın almadan önce araştırma yaparken bir kaç yerde okudum, ne kadar doğru, hatta doğru mu bilmiyorum)

şunu söylemekte yarar var, smart televizyonlar ile smart olmayan televizyon arasında fiyat bakımında fazla bir uçurum söz konusu değil. yani aradan fiyat bakımından çok da yüksek bir fark yok. örneğin, benim aldığım 43 inç smart olmayan televizyon 1800 TL (mart 2020 fiyatı) 43 inç smart televizyonun fiyatı ise 2500 lira civarındadır. hatta bazı kampanyaları yakaladığınızda samsung ya da toshiba gibi markaların 43 inç olan smart televizyonlarını 2000 liraya bile satın alma şansınız var. demem o ki, 600,800 lira fiyat farkını önemsemeyenler smart televizyon satın alabilirler.

ben televizyonu doğru düzgün izlemiyorum ama yarın öbür gün televizyonun smart özelliğini kullanabileceğim durumlar vuku bulabilir. bu bakımdan 600,800 lira vererek smart televizyon almak bana daha mantıklı geliyor. bu arada, smart televizyon satın alırken dikkat edeceğiniz en önemli şey, dahili ya da harici wifi bağlantısıdır. şayet satın alacağınız smart televizyonda dahili wifi özelliği yoksa internete bağlanmak için modem ile televizyon arasında kablo çekmeniz gerekir ya da özel olarak satılan (bir sürü para vermeniz lazım) bir aparat satın alarak televizyon ile modem arasında kablosuz bir bağlantı meydana getirebilirsiniz.

ÖNEMLİ, TEKRAR EDELİM:

smart televizyon satın alırken dikkat edeceğiniz en önemli şey: dahili ya da harici wifi bağlantısıdır.satın alacağınız smart televizyonda dahili (yani kendi içine gömülü) wifi özelliği yoksa internete bağlanmak için modem ile televizyon arasında kablo çekmeniz gerekir ya da özel olarak satılan (bir sürü para vermeniz lazım) bir aparat satın alarak televizyon ile modem arasında kablosuz bir bağlantı meydana getirebilirsiniz.

benim satın aldığım ilk smart televizyon işte böyle harici bağlantısı olan rezil bir smart televizyondu. televizyonun smart özelliğini kullanabilmem için modem ile televizyon arasına metrelerce kablo çekmem gerekti çünkü modemim taa evin girişinde bulunuyor televizyon ise tam da zıt bir alanda yer alıyordu. arada nereden bakarsan 15 metre (kabloları gizlemek için kablo dönemeçleriyle bu mesafe 25 metreyi buluyor) gibi bir mesafe söz konusu idi. evin içi, televizyonun smart özelliğini kullanacağım, youtube bir iki video izleyeceğim diye bir sürü kablo ile doldu. bende sinirlenmiştim ve söküp atmıştım bütün kabloları 🙂