Geri dönen kargoyu almazsak ne olur ?

bu mevzu nedir ne değildir tam olarak bilinmiyor. hukuki boyutu nedir, emsalleri var mıdır bilinmiyor…herkes oturduğu yerden bir şeyler sallıyor. bizim memlekette işler hukuki ve resmi süreçler takip edilerek çözülme kavuşmaz, kahvede konuşulan lakırtılar eşliğinde çareler aranır. birisi “yok efendim kargo firması bu parayı senden alır” derken diğeri “olur mu öyle şey abi sıkıyosa gelsin alsın” der.

Geri dönen kargoyu almazsak ne olur ?

işin ahlaki kısmını mı soruyorsunuz ? işin ahlaki kısmı giden kargoyu siz yollamışsanız ve yolladığınız kargo adresteki kişiye teslim edilmemişse bunun ücretini vermek zorundasınız. neden mi ? çünkü kargo firması oyuncak değil. siz istanbul’dan adana’ya bir kargo yollayacaksınız ve kargo alıcısına ulaşmadığı için 2000 km yol yaptıktan sonra geri gelecek ve siz bu parayı “ödemem” diyeceksiniz. bu haksızlık !

Geri dönen kargoyu almazsak ne olur 3

şunu anlarım:

istanbul’dan adana’ya bir kargo yolladınız ve kargonun üzerine teslim alan kişinin telefonunu yazdınız. kargo adana’ya gitti, teslim edilecek şahıs adresinde bulunamadı ve kargo görevlisi teslim alacak şahısı telefonla aramadıysa bu kargo geri gelse bile bana göre 5 kuruş para ödemeniz gerekmiyor. (ahlaki anlamda konuşuyorum işin hukuk kısmı devreye girerse hukuk; ahlak, vicdan, merhamet filan aramaz; yasa ne diyorsa onu yaparsın)

olur mu lan öyle saçmalık ?

kargo elemanının yaptığı bir aptallığın bedelini neden ben ödeyecem ? insanlar o an evinde olmayabilir. kargo elemanı zile bastığında evde kimse yoksa kargo elemanı kargoyu teslim alan kişiyi telefonla aramalı. kargonuz geldi buyurun teslim alın ya da şubeden de teslim alabilirsiniz ! şayet kargoyu teslim alacak kişi bir kaç defa arandığı halde telefona cevap vermiyorsa o zaman kargo şubede bir kaç gün bekler ve daha sonra yeniden geldiği adrese postalanır, parası da o kargoyu yollayan kişiden alınır. alınması da lazımdır zaten. milletin sorumsuzluğunun cezasını 2000 km yol yapmış kargo firması çekecek değil.

Geri dönen kargoyu almazsak ne olur 1

ancak burada hukuki bir durum söz konusu. diyelim ki ben her ne sebeple olursa olsun geri dönen kargonun parasını ödemek istemiyorum ! ne olacak bu durumda ? kargo firmasının geri dönen kargo parasını benden alabilmesi için dava açması lazım. icra davası başlatması lazım ki kargo parasını benden tahsil edebilsin. şayet bir dava açılır da kargo firması davayı kazanırsa avukatlık ücretlerini de siz ödemek zorunda kalırsınız. bu gün bir avukatlık ücretli 2500 ila 3000 lira arasında. fakat böyle bir durumun emsali var mı, onu bilmiyorum… yani türkiye sınırları içinde bulunan herhangi bir mahkeme geri dönen kargo parasını onu yollayan şahıstan tahsil etmiş mi bilmiyorum. eğer böyle bir mahkeme kararı varsa diğer mahkemede bu karar doğrultusunda hüküm kuracaktır. hele hele konuyla ilgili bir yargıtay kararı varsa zaten eliniz kolunuz bağlanmış durumdadır. mecbur ödeyeceksiniz.

geri dönen kargonun “geri dönme sebebi” kargo elemanında olsa bile (yani adreste ki teslim alan kişi telefonla aramamış olsa bile) mahkemenin bununla ilgileneceğini sanmıyorum. dediğim gibi emsal karar varsa işin ıvırı zıvırıyla ilgilenmez mahkeme bir iki celsede kararını verir.

Geri dönen kargoyu almazsak ne olur 2

peki ne yapmak lazım ?

size küçük bir tüyo vereyim…

tanımadığınız bilmediğiniz birine karşı ödemeli kargo yollamayın. hele hele büyük meblağ tutan kargoları hiç yollamayın. 20 liralık 30 liralık kargoları anlarımda 600 liralık 800 liralık karşı ödemeli kargoları kesinlikle karşı ödemeli yollamayın. kargoyu teslim alacak kişiyi telefonla arayın ve diyin ki: “şu an kargodayım, kargo elemanı meblağ yüksek olduğu için kargo ücretini (geri dönme riskine karşı) istiyor. kargo ücretini vermezsem kargoyu kabul etmeyecekler.”

işte bu kadar ! kuracağınız 3,5 kelam laf, sizi gerçekleşmesi muhtemel bir sürü beladan kurtaracaktır.

Geri dönen kargoyu almazsak ne olur 1

şayet karşı tarafın niyeti ciddi ise zaten size kargo parasını yollar ( bu para zaten kendinden çıkacağı için itiraz etmemesi gerekir) şayet size kargo parasını yollamıyor ise sizde malı yollamayın. bu işin şakası yok.

800 liralık bir kargo geri dönerse 1600 lira olur. (buna birde avukatlık masraflarını ekleyin) ben 1600 lirayı kargo firmasının sizde bırakacağını sanmıyorum. ama az evvelde söylediğim gibi bu işin emsallerine bakmak lazım. şayet söz konusu meseleyle ilgili olarak verilmiş bir mahkeme kararı varsa geri dönen kargo parasını ödemek zorundasınız. şayet ülke sınırları içinde böyle bir karar yoksa (ki mutlaka olumlu ya da olumsuz bir karar vardır) mahkeme açılır. mahkeme bir hüküm kurar. mahkeme sonucu aleyhinize çıkmışsa 7 gün içinde yargıtaya itiraz edersiniz ve bu davanın yargıtayda karara bağlanması en az 2,3 sene sürer.